Nog maar 1,5 week en veel kinderen hebben alweer zomervakantie. Grote kans dat je er zelf ook even tussenuit gaat deze zomer. Naar het Gardameer, Amerika of ‘gewoon’ in Nederland (wel de meest duurzame optie ;-))

Misschien denk je dat je op vakantie je duurzame principes overboord moet gooien, maar niets is minder waar. Duurzaamheid en vakantie vieren kunnen prima samengaan. Maar dan moet je wel de juiste keuzes maken. In deze blog deel ik 3 tips voor een zo duurzaam mogelijke vakantie.

1. Kies een zo groen mogelijk vervoermiddel

Duurzaam reizen begint natuurlijk met de keuze voor een vervoermiddel. Niet alleen van en naar de locatie maar ook ter plekke. Soms ontkom je er niet aan om te vliegen, maar voor een stedentripje naar Londen kun je ook voor de boot kiezen. En eenmaal op de plaats van bestemming kun je het beste zo veel mogelijk de benenwagen of de fiets nemen. Dan zie je ook nog eens veel meer dan wanneer je alleen maar ondergronds van A naar B reist. Win-win!

Tip: via GreenSeat kun je je CO2-uitstoot compenseren. Op deze site zie je ook dat een korte vliegreis schadelijker is voor het milieu dan een lange (!) Je kunt dus beter 1 keer per jaar een verre reis maken dan 3 keer een korte reis (gesteld dat je tijdens die korte reizen ook met het vliegtuig gaat).

2. Verblijf op een duurzame accommodatie

Dat kamperen een stuk duurzamer is dan een nachtje in een superdeluxe hotel, zal je niks verbazen.

Slaap je toch liever in een hotel dan in een tent, kijk dan eens op BookDifferent. Op deze site vind je groene accommodaties. Hierbij is gekeken naar de CO2-voetafdruk van de accommodatie (aangegeven met een groen voetje) en of het hotel in het bezit is van een eco-label (aangegeven met een groen blaadje). Als jij een hotel met een groen voetje én een groen blaadje kiest, weet je dus zeker dat je goed zit.

Helemaal als je ook nog eens bewust voor een duurzame bestemming kiest. Op Sustainable Destinations Top100 vind je de 100 meest duurzame bestemmingen.

3. Gedraag je ter plekke duurzaam

Je hebt duurzaam gereisd (of compenseert je CO2-uitstoot), check.
Je hebt een duurzame bestemming en duurzame locatie gekozen, check.

Ben je er dan? Nog niet helemaal, want hoe duurzaam jouw vakantie is, hangt natuurlijk ook af van jouw gedrag ter plaatse. Hier kunnen we een hele opzichzelfstaande blog aan wijden, maar enkele tips zijn:

 • Betrek locals bij je reis
  Wil jij dat niet alleen je reisbureau en vliegmaatschappij profiteren van jouw reis? Boek je uitstapjes dan ter plekke bij een local. De opbrengst vloeit dan weer terug de gemeenschap in. En zeg nou zelf: hoe bijzonder is het om bijvoorbeeld een hapje te eten bij een local?
 • Eet lokale gerechten
  De ingrediënten in lokale gerechten komen uit de omgeving (goed voor de lokale economie) en hebben dus een relatief korte afstand afgelegd. Bovendien is het eten van lokale gerechten een mooie manier om een land te leren kennen.
 • Laat niets anders achter dan je eigen voetstappen
  Met andere woorden: zorg ervoor dat je zo weinig mogelijk afval produceert en neem de afval die je produceert mee om het in de afvalbak te gooien. Tips om minder afval te produceren: neem je eigen waterfles en herbruikbare tasjes mee op vakantie. Meer tips om minder afval te produceren? Lees de blog Zero waste: 7 eenvoudige tips voor minder afval.
 • Vermijd dieronvriendelijke activiteiten
  Je hebt ze vast wel eens voorbij zien komen: filmpjes van olifanten die net zo lang mishandeld worden tot ze mensen op hun rug dulden. Duurzaam op reis gaan houdt óók in dat je respect hebt voor de dieren. Ritjes op olifanten, kamelen of dolfijnenshows horen daar dus niet bij. Gelukkig zijn er ook diervriendelijke initiatieven, zoals opvangkampen waar je de olifanten kunt voeren en wassen.