De wasmachine is een van de meest milieubelastende apparaten in je huis. Dat komt door de energie die het apparaat verbruikt, het water dat nodig is om een wasje te kunnen draaien en de chemische toevoegingen aan wasmiddel, die niet afgebroken kunnen worden door de natuur. Bovendien is de productie van je wasmachine natuurlijk ook belastend voor het milieu.

Maar weer terug naar wassen met de hand dan? In het ideale geval wel, maar voor de meesten van ons is dit natuurlijk geen haalbaar scenario. Gelukkig kun je ook met een wasmachine duurzaam wassen. In dit artikel zet ik een aantal tips voor je op een rijtje.

Een hand draait aan de knop van een wasmachine
Wassen met de wasmachine is lekker makkelijk, maar niet altijd even duurzaam

1. Kies een wasmachine die bij jouw huishouden past

Heb je een groot gezin? Dan heb je een wasmachine met een grotere trommelinhoud nodig dan wanneer je in je eentje bent. Anders moet je meer wasjes draaien dan wanneer je een grotere trommelinhoud had gehad. Dat is niet goed voor je portemonnee én niet goed voor het milieu.

Andersom heb je in je eentje geen wasmachine voor een gezin nodig. Dan moet je heel veel was verzamelen voordat je eindelijk eens een keer kunt wassen.

Of de trommel is maar voor de helft gevuld. Hierdoor verbruik je meer energie per kilo wasgoed.

Let er overigens wel op dat je je wasmachine niet té vol stopt, dan heeft je was niet genoeg ruimte om te ‘zwemmen’.

2. Was niet heter dan nodig is

Vroeger werd veel wasgoed op 60 of zelfs 90 graden gewassen, maar dat is met de wasmiddelen van tegenwoordig helemaal niet meer nodig.

Ook ik heb lange tijd mijn ondergoed en handdoeken op de hoogste temperatuur gewassen. Tot ik erachter kwam dat ze ook op 60 graden prima (hygiënisch) schoon werden.

Hoe heter je wast, hoe meer energie je wasmachine nodig heeft om het water op te warmen en hoe hoger de energierekening dus uitvalt.

Welke temperatuur je kiest, is afhankelijk van hoe vuil je kleding is, welk wasmiddel je gebruikt en van welk materiaal je kleding gemaakt is.

3. Gebruik het eco-programma op je wasmachine

Heb je een nieuwere wasmachine? Gebruik dan het eco-programma. Je was wordt dan gewassen op een iets lagere temperatuur dan de temperatuur die jij ingesteld hebt. Een eco-programma duurt weliswaar langer dan een gemiddeld programma, maar het is wel zuiniger. De temperatuur waarop gewassen wordt, heeft namelijk de grootste impact op het energieverbruik.

Om dezelfde reden is een kort wasprogramma ook helemaal niet energiezuiniger dan een normaal programma, laat staan een eco-programma. Dit wasprogramma verhoogt namelijk de temperatuur om de kortere wastijd te compenseren.

4. Centrifugeer op de hoogste stand

Heb je een droger? Centrifugeer dan op de hoogste stand. Dit kost meer energie dan centrifugeren op een lager toerental, maar de droger is minder lang bezig en zo bespaar je uiteindelijk energie.

Ook als je je was binnen droogt, in een slecht geventileerde ruimte, kun je het beste op een hoog toerental centrifugeren. Zo is je was sneller droog en verklein je de kans op ziekmakende schimmels in huis.

Als je je was buiten droogt, kun je juist beter voor een lager toerental kiezen.

5. Gebruik een waszak

Tijdens het wassen komen microvezels van kleding los die uiteindelijk in de zee terecht kunnen komen. Je synthetische kleding in een waszak van Guppy Friend stoppen, zou ervoor zorgen dat 99% van de vrijgekomen microvezels in de zak achterblijft.

Maar je kunt natuurlijk het allerbeste geen kleding dragen waarin geen plastic verwerkt is (bijv. bamboe of hennep).

6. Maak je eigen wasmiddel

Veel wasmiddelen bevatten chemische middeltjes die niet goed afgebroken worden door de natuur. En goed voor je huid en je kleding zijn die middeltjes ook al niet.

Gelukkig is het heel gemakkelijk om zelf wasmiddel te maken. Marseillezeep is een zeep die hiervoor veel gebruikt wordt. En zoals heel veel van die producten uit ‘grootmoeders tijd’ is het een multifunctionele zeep: je kunt er zelfs je tanden mee poetsen (!).

Bekijk hier een recept voor wasmiddel maken met Marseillezeep.