Heerlijk hoor, die warme zomerdagen.

Lekker buiten leven, niet méér doen dan nodig is, (fruit)salades eten, biertjes drinken en… fruitvliegjes bestrijden.

Want net als jij zijn ook fruitvliegjes gek op fruitsalades en bier.

Bovendien vermenigvuldigen ze zich, zeker bij de huidige temperaturen, sneller dan jij met je ogen kunt knipperen.

Je wilt dus voorkomen dat deze ongewenste bezoekers in je huis komen. En als ze er eenmaal zijn, wil je er zo snel mogelijk weer van af. 

Maar hoe dan?

Steeds als je dacht dat je van ze verlost was, duikt er weer eentje op.

Gelukkig is fruitvliegjes bestrijden niet zo moeilijk als het lijkt. In dit artikel geven we je tips om ze op een natuurlijke manier te verjagen.

3 stuks toast met sinaasappeljam met een open pot ernaast
Lekker hoor, toast met sinaasappeljam. Helaas vinden fruitvliegjes dat ook.

Hoe voorkom je fruitvliegjes?

Voor zo’n beetje alles, en dus ook voor fruitvliegjes, geldt dat voorkomen beter is dan genezen. Hoe zorg je ervoor dat fruitvliegjes jouw huis overslaan?

 • Bewaar je fruit zo veel mogelijk in de koelkast

Met dit warme weer bederft fruit sneller dan ooit en fruitvliegjes zijn gek op overrijp fruit. Daarom is het belangrijk om fruit waar mogelijk in de koelkast te bewaren. Op de site van het Voedingscentrum kun je lezen welke soorten fruit je in de koelkast kunt bewaren.

Heb jij fruit dat je niet in de koelkast kunt bewaren? Dan zit er niks anders op dan het zo snel mogelijk op te eten of, waar mogelijk, in te vriezen. Maak er bijvoorbeeld een fruitsalade van, een smoothie of bananenijs. Nom, nom, nom.

 • Houd je keuken schoon

Bij fruitvliegjes denken we aan fruit, maar fruitvliegjes komen natuurlijk ook af op al het andere met een fruitige geur. Denk aan messen en borden met een restje jam, glazen waar cassis in heeft gezeten en zelfs afwasmiddel met een citroengeur.

Maar ook koffiedik in je koffiezetapparaat, gebruikte theezakjes en koffiepads of verwelkte bloemen zijn niet veilig voor fruitvliegjes.

Houd je keuken dus schoon:

 • Was borden en glazen meteen af of zet ze in de vaatwasser.
 • Haal regelmatig een (schoon) doekje over het aanrecht.
 • Gooi fruitresten rechtstreeks in de GFT-bak (eventueel met een dikke laag krantenpapier eromheen)
 • Breng lege bier- en wijnflessen direct naar de glasbak of spoel ze goed om.

Fruitvliegjes bestrijden: zo doe je dat

Heb je toch fruitvliegjes in huis? Dan wil je er natuurlijk zo snel mogelijk weer van afkomen. Naast bovenstaande methodes kun je het volgende proberen:

 • Zet een geurig kruidenplantje bij je fruit

Hoe gek fruitvliegjes ook zijn op fruitige geuren: van sterke kruidengeuren moeten ze niks hebben. Zet dus een geurig kruidenplantje (bijvoorbeeld basilium, dille of salie) in de buurt van je fruit. Daarnaast kunnen een paar teentjes knoflook tussen je fruit wonderen verrichten. Of wat dacht je van lavendel of kruidnagels? Ook dit zijn echte fruitvliegjesverjagers.

 • Zet ramen en deuren open

Fruitvliegjes houden ook niet van tocht. Ramen en deuren tegen elkaar openzetten is dus een effectieve manier om ze te verjagen. Ook een ventilator helpt. Zet deze zó neer dat fruitvliegjes niet naar jou of je drankje toe kunnen vliegen. Bonus: verkoeling voor jou op deze warme dagen.

 • Zet een val

Aah, dat is zielig, hoor ik je denken (of ben ik de enige die dat denkt?). Tja, als de bovenstaande manieren niet hebben geholpen, is een val de enige methode die je nog rest om van je nieuwe maar ongewenste huisgenoten af te komen. Gelukkig heb je daar geen enge chemische bestrijdingsmiddelen voor nodig.

Zo maak je een natuurlijke val:

 1. Leg rot of overrijp fruit op de bodem van een schaaltje. Honing, siroop of een mengsel van azijn met water of appelsap met azijn en afwasmiddel schijnen ook goed te werken.
 2. Dek het schaaltje af met huishoudfolie.
 3. Prik gaatjes door het folie: zo kunnen de vliegjes er wel in, maar niet meer eruit.
 4. Zet het schaaltje op een plek waar je geen last hebt van fruitvliegjes die erop afkomen (niet midden in de keuken dus).

Zie je wel: fruitvliegjes bestrijden is helemaal niet zo moeilijk. Bovendien heb je er al helemáál geen vage, chemische middeltjes voor nodig.