Dat plastic een groot probleem is voor het milieu, is allang geen nieuws meer. Milieubewuste burgers doen dan ook hun best om hun gebruik van plastic terug te dringen. We nemen onze eigen tas mee naar de supermarkt, we wassen ons haar met haarzeep, we kiezen steeds vaker voor glazen in plaats van plastic potten en we scheiden ons afval, zodat het plastic gerecycled kan worden.

Maar wat veel mensen niet weten, is dat ook in hun shampoo en zelfs hun eten (!) plastic zit. In deze blogpost vertellen we je meer over deze microplastics en kun je lezen wat jij kunt doen om te voorkomen dat microplastics in het milieu belanden.

Wat zijn microplastics?

Microplastics zijn piepkleine, nauwelijks met het blote oog te onderscheiden fragmenten uiteengevallen plastic, die door zeestromen en stormen over de hele wereld verspreid worden. Ze zijn meestal niet biologisch afbreekbaar en blijven daardoor in het milieu rondcirkelen. Het afval van de eerste plastic producten uit de jaren ‘50 is er nog steeds.

Vogels en vissen zien de microplastics aan voor voedsel en overlijden uiteindelijk door het eten hiervan. En doordat wij op onze beurt de vissen eten, krijgen ook wij microplastics binnen. Deze bevatten allerlei additieven die kunnen loslaten in ons lichaam en voor veel schade kunnen zorgen.

Verder worden er aan veel verzorgingsproducten microplastics toegevoegd. Deze worden microbeads genoemd. Elke keer als jij je haar wast met shampoo waarin microbeads zitten, belanden deze in het riool en uiteindelijk in de zee. En ook als je per ongeluk tandpasta hebt ingeslikt tijdens het tandenpoetsen, heb je microbeads binnengekregen.

Voorkomen dat microplastics in het milieu belanden

Het zal duidelijk zijn: microplastics zijn erg schadelijk voor het milieu en we moeten voorkomen dat onze oceanen nog verder verstopt raken. Gelukkig zijn microbeads helemaal geen noodzakelijk ingrediënt van verzorgingsproducten. Je kunt ze gemakkelijk vervangen door natuurlijke producten zoals gemalen notenschillen en zoutkristallen.

Hieronder vind je enkele initiatieven en producten die jou kunnen helpen te voorkomen dat microplastics in het milieu belanden.

Beat the Microbead

De Plastic Soup Foundation wil met de campagne Beat the Microbead consumenten stimuleren geen producten meer te gebruiken waarin microbeads verwerkt zijn. Met de app kun je eenvoudig zelf controleren of een product plastic bevat. Cosmetica-producten die vrij zijn van microbeads krijgen het logo ‘zero plastic inside’.

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen je verzorgingsproducten zelf te maken. Hier besteden we binnenkort meer aandacht aan op WeLoveSlow!

Guppy Friend

Synthetische kleding bevat microplastics die in de oceaan belanden op het moment dat jij ze uitwast. Tenzij je de Guppy Friend gebruikt, natuurlijk. Dit is een waszak die 99% van de microplastics vasthoudt. Deze haal je na het wassen uit de zak en je gooit ze weg bij het restafval. Bijkomend voordeel is dat kleding die in de Guppy Friend gewassen wordt minder snel slijt. Win-win dus!

Maar de allerbeste oplossing is natuurlijk om geen kleding meer te dragen waarin plastic verwerkt is. Kies in plaats daarvan voor kleding van katoen, wol, bamboe of zelfs hennep.