Minimaliseren is hip. En terecht! Steeds meer mensen ervaren wat de voordelen zijn van niet al te veel spullen hebben. Je hoeft minder mee te slepen, bent minder vaak iets kwijt, draagt je steentje bij aan een beter milieu, bent minder tijd en geld kwijt aan shoppen en hebt juist méér tijd voor andere dingen… Zal ik nog even doorgaan? 😉

Wil jij ook graag de voordelen van minimaliseren ervaren, maar weet je niet zo goed hoe je moet beginnen? We helpen je op weg met ons Grote Minimaliseren in Huis-stappenplan!

Stap 1: pak 1 ruimte per keer

Mijn laatste minimaliseringsgolf ging ongeveer zo: ik kieperde de inhoud van alle kasten en laden midden in de woonkamer op de grond en aan het einde van de dag was ik klaar. Voor mij werkte dat goed, want ik heb maar een klein tweekamerappartementje. Bovendien werd ik op die manier gedwongen door te gaan tot álles was opgeruimd.

Het gevaar van minimaliseren is namelijk dat het een ‘kijk eens wat ik nou vond’-sessie wordt. Vooral als je het samen doet. En voor je het weet, ben je door fotoalbums aan het bladeren in plaats van dat je aan het opruimen bent.

Heb je een groter huis dat je onmogelijk in 1 dag helemaal kunt opruimen? Dan raad ik de bovenstaande methode af, want dan zit je weken in de troep 😉 In plaats daarvan kun je beter 1 ruimte per keer pakken: woonkamer, keuken, badkamer, slaapkamer 1, slaapkamer 2, garage enzovoort.

Stap 2: maak 3 stapels

Heb je besloten welke ruimte je het eerst gaat aanpakken? Maak dan 3 stapels: houden, twijfel, wegdoen.

Vervolgens is het natuurlijk de bedoeling dat de wegdoen-stapel het hoogst wordt.

Merk je dat je te veel twijfelt? Dan is het tijd voor grover geschut. Hieronder vind je 3 methodes die je kunnen helpen om de knoop door te hakken.

  • De gebruikten-onze-verre-voorouders-het-ook-methode

Mijn filosofie: als onze voorouders het ook niet gebruikten, hebben wij het strikt genomen ook niet nodig. Zelfs als het internet ineens zou ophouden te bestaan, zouden we wel weer een manier vinden om verder te leven. Dat hebben we tot pakweg 20-25 jaar geleden tenslotte ook gedaan 😉

Wat natuurlijk wel meespeelt, is hoe groot het gemak is dat het item in kwestie je biedt en hoe vaak je het gebruikt.

Strikt genomen heb ik bijvoorbeeld geen food processor/blender nodig, maar ik gebruik ‘m dagelijks en ben heel wat sneller klaar dan wanneer ik alles afzonderlijk zou moeten snijden. De blender blijft dus.

Een mangosnijder daarentegen biedt voor mij weinig extra gemak ten opzichte van een gewoon mes. Die is dus op mijn weg-ermee-stapel beland 🙂

  • De Marie Kondo-methode

Deze simpele opruimmethode die is overgewaaid vanuit Japan, houdt in dat je je kasten opentrekt en vervolgens alles op de grond neerlegt, zodat je overzicht hebt.

Als je dat hebt gedaan, vraag je je bij ieder item af: does it spark joy? Oftewel: word ik hier blij van? Zo ja, dan mag het blijven, zo nee, dan gaat het weg. Op die manier houd je alleen die spullen over die je écht koestert.

Tip: waarschijnlijk zijn de spullen die je écht koestert vooral spullen met emotionele waarde of die warme herinneringen bij je oproepen. Bijvoorbeeld iets wat je van je overleden oma hebt gekregen, je favoriete boek of een favoriete film.

Maar is het wel echt nodig om het fysieke object te houden? Foto-albums kun je immers digitaliseren, boeken zijn in veel gevallen als ebook beschikbaar, films kun je op je harde schijf zetten en de echte fanatiekelingen gaan zelfs zover dat ze een foto maken van hun geliefde objecten en de objecten zelf weg doen.

Welke keuze je zelf ook maakt: er is geen goed of fout. Minimaliseren draait niet om het hebben van zo weinig mogelijk spullen, het draait om het elimineren van spullen (mensen, gewoontes enzovoort) die niks toevoegen aan je leven. Welke spullen dat zijn, dat bepaal je zelf 🙂

  • De kan-ik-het-eventueel-van-iemand-lenen-methode

Waarschijnlijk heb je nu nog vooral spullen op je twijfel-stapel liggen die je bijna nooit gebruikt, maar die toch verrekte handig zijn op het moment dat je ze nodig hebt. Zelf had ik bijvoorbeeld 3 taartvormen. Gewoon voor het geval dat ik een keer 3 taarten op een dag zou moeten bakken (uhuh).

Heb jij ook van die ja-maar-ik-gebruik-het-wel-1-keer-per-jaar-items op je twijfel-stapel? Bedenk dan dat je niet alles wat je gebruikt ook echt zelf in je bezit moet hebben. Er is altijd wel iemand die iets wat jij niet hebt, wél heeft en het best aan jou wil uitlenen. Plaats desnoods een oproep op Peerby!

Bonustip: spullen waarover je twijfelt kun je ook een tijdje uit het zicht zetten. Heb je ze bijvoorbeeld een maand niet gemist, dan heb je ze ook niet nodig en kun je ze alsnog wegdoen.

Stap 3: geef overtollige spullen een tweede leven

Gefeliciteerd, je mag trots op jezelf zijn! Je hebt je eerste minimaliseringsslag overleefd. Neem even een momentje om naar de volle dozen en zakken te kijken en je te bedenken hoeveel ruimte je hiermee gecreëerd hebt. In je huis, maar ook in je hoofd.

Natuurlijk gooi je al deze spullen niet in de kliko maar geef je ze een tweede leven bij iemand die ze wél goed kan gebruiken (of die nog niet met minimaliseren bezig is ;-)) Geef ze bijvoorbeeld aan vrienden of familie, breng ze naar de Kringloopwinkel of zet ze op Marktplaats. Desnoods gratis.