Een tijdje geleden schreven we bij WeLoveSlow een artikel met tips om te minimaliseren in huis. Misschien heb je dat artikel gelezen en vervolgens bij jezelf bedacht: leuk, maar dit gaat met kinderen never nooit werken. Terwijl je zelf ook wel weet dat kinderen de meeste spullen in huis halen van iedereen.

Maar ja, je kunt toch moeilijk niks geven met verjaardagen en Sinterklaas? En als opa en oma iets meenemen zeg je toch ook niet: “We willen minder speelgoed, neem dus maar weer mee.” Dat is zielig. Voor zowel je kind als de goedbedoelende opa en oma. En dus rijd je maar weer naar de geel-blauwe gigant uit Zweden om een extra opbergbox te kopen.

een meisje op de schommel

Voordelen van speelgoed minimaliseren voor je kind

Maar wist je dat minder speelgoed helemaal niet zo zielig is als je denkt? Sterker nog, het brengt verschillende voordelen voor je kind met zich mee. Om er enkele te noemen:

  • Je kind wordt creatiever. Ik hoef maar aan mijn vader (geboortejaar 1942) te denken die zich als kind uitstekend kon vermaken met lege luciferdoosjes. En zelf had ik de grootste pret met voorwerpen die niet bedoeld waren om mee te spelen (klassiek voorbeeld: tentje maken onder de tafel ;-))
  • Je kind wordt zuiniger op z’n spullen. Als je toch genoeg spullen hebt, maakt het immers weinig uit als er iets kapot gaat.
  • Je kind ontwikkelt meer doorzettingsvermogen. Als je veel speelgoed hebt, pak je gewoon wat anders om mee te spelen als een puzzel bijvoorbeeld niet lukt.

Kortom: je kind wordt een beter mens van minder speelgoed. En dat willen we toch allemaal voor ons kind? 😉

Aan de slag!

Goed, voor zover de theorie. Hoe ga je nu in de praktijk met je kind aan de slag met minimalisme? In dit artikel delen wij onze tips.

  1. Opruimen wat er al is

Stap 1 is natuurlijk het speelgoed opruimen dat al in huis is. Alles wat niet meer bij de leeftijd van je kind past, kan weg. Datzelfde geldt voor speelgoed waar je kind nooit meer mee speelt. Enne, heeft je kind een stuk speelgoed waar je gek van wordt en dat je nooit zelf aan hem zou hebben gegeven? (hint: herriespeelgoed). Dit is je kans om het weg te doen 😉 Zet het overtollige speelgoed op Marktplaats, breng het naar de kringloopwinkel of geef het gewoon weg aan de kinderen van familie of vrienden.

Als je hiermee klaar bent, weet je precies wat je kind al heeft en wat nog ontbreekt. Handig als iemand je vraagt wat je kind wil hebben voor zijn verjaardag 😉

Is je kind al wat ouder, dan kun je hem of haar hier ook prima zelf bij betrekken. Vraag je kind 10 dingen te kiezen waar het graag mee speelt. Oftewel: Does it spark joy. Spullen waar je kind over twijfelt kunnen eventueel tijdelijk in een opbergbox. De ervaring leert dat ze die spullen helemaal niet missen. Wat na een tijdje nog in de doos zit, kan later dus alsnog weg.

  1. Geef je kind een ervaring

Yes, je hebt het speelgoed in je huis drastisch teruggedrongen. Maar hoe zorg je er nu voor dat er niet weer van alles bij komt? Wat dacht je ervan om je kind ervaringen te geven in plaats van cadeautjes?

Als ik vroeger iets moest doen waar ik tegenop zag (bijvoorbeeld een prik halen), mocht ik vervolgens een cadeautje uitzoeken bij de speelgoedwinkel. Maar waarom zou een cadeautje altijd een tastbaar item moeten zijn?

Sla de speelgoedwinkel over en ga lekker met je kind naar het zwembad of de speeltuin. Als je kind later aan jou terugdenkt, zal hij niet denken aan de cadeautjes die je hem hebt gegeven, maar aan de tijd die je met hem hebt doorgebracht.

  1. Leen speelgoed bij de speel-o-theek

De ellende van speelgoed is dat het veel ruimte in beslag neemt, maar dat met een groot deel ervan maar kort gespeeld wordt. Zonde van de ruimte en het geld dat het speelgoed gekost heeft.

Gelukkig is er een alternatief: de speel-o-theek. Een speel-o-theek leent speelgoed uit, net zoals een bibliotheek boeken uitleent. Je kind kan kennismaken met verschillende soorten speelgoed, jouw huis ligt niet vol speelgoed waar niet mee gespeeld wordt en het kost je geen rib uit je lijf. Win-win!

Bonustip

Soms kom je er niet onderuit nieuw speelgoed aan te schaffen. Kies in dat geval voor tweedehands of duurzaam speelgoed. En om te voorkomen dat er vervolgens toch weer allerlei speelgoed je huis in sluipt, kun je met je kind afspreken dat voor elk stuk speelgoed dat erin komt, ook een stuk weg moet.

Benieuwd waar je zoal duurzaam speelgoed kunt kopen? Check het overzicht met duurzame (web)speelgoedwinkels van Moeders Minimalisme.