Je eet (regelmatig) vegetarisch of zelfs veganistisch, check. Je neemt een eigen tasje mee naar de supermarkt, check. Je scheidt je afval, check. Je pakt zo veel mogelijk de fiets of het openbaar vervoer, check. Je koopt geen kleding die door kinderhandjes in Bangladesh is gemaakt, check. Kudos voor jou, je bent al supergoed op weg om je impact op onze aardbol te verkleinen <3 Ben je toe aan de volgende stap? Neem dan de inhoud van je badkamerkastje eens onder handen. Niet alleen goed voor de planeet, maar ook voor jezelf.

In deze blog zet ik duurzame alternatieven voor 3 veel gebruikte verzorgingsproducten en cosmetica voor dames voor je op een rijtje!

3 tips voor een duurzaam badkamerkastje

Deodorant

Deodorant ligt al jaren onder vuur: veel merken bevatten aluminiumchloride en volgens verschillende wetenschappers lopen vrouwen die deze merken regelmatig gebruiken een verhoogd risico op borstkanker. Alle reden dus om over te stappen op een deodorant zonder aluminium. En daarvan zijn er inmiddels genoeg. Monique van Meukvrij met Monique heeft een flink aantal getest en een blog geschreven over haar bevindingen.

Zelf gebruik ik Salt Of The Earth deodorant. Deze is gemaakt van 100% natuurlijke ingrediënten en niet getest op dieren. Er zijn verschillende varianten en geuren en je koopt ze gewoon bij de Etos.

Scheermesjes en scheerschuim

Veel vrouwen scheren hun benen onder de douche. Dat is natuurlijk niet zo duurzaam met al dat water dat verloren gaat. In plaats van onder de douche te scheren kun je ook wat warm water in een teiltje doen of – als je heel lenig bent – boven de wasbak scheren.

Ook wat scheermesjes betreft is er vaak nog veel winst te behalen. Wegwerpscheermesjes dragen bij aan de plastic soep waar we juist vanaf willen. Een duurzamere optie zijn de Preserve Triple Razors. Deze zijn gemaakt van gerecycled plastic. Ook scheermesjes met een vervangbare kop zijn een duurzamere optie dan wegwerpscheermesjes. Nóg duurzamer is het om een ouderwetse safety razor te gebruiken. Precies, zo eentje die je opa ook gebruikte. Een safety razor bestaat uit een stevig, roestvrijstalen handvat met een kop die je kunt openschroeven om een scheermesje in te plaatsen. De mesjes zijn zeer goedkoop en gaan lang mee, dus na je investering in de houder heb je amper nog kosten. Reken voor de grap maar eens uit wat je kwijt bent aan je wegwerpscheermesjes die je vaak na 1 of 2 keer scheren al weggooit.

Tot slot kun je overwegen je scheerschuim te vervangen door biologische scheerzeep of kokosolie.

Make-up

Ook de make-upwereld heeft zich de afgelopen jaren ingezet om haar aanbod te verduurzamen. Verschillende merken hebben duurzame opties op de markt gebracht en andere merken hebben duurzaam in hun DNA zitten.

Een van de bekendste cosmeticamerken die als duurzaam bekend staan is waarschijnlijk The Body Shop. Hun tassen, flessen en geschenkverpakkingen zijn van gerecyclede materialen. Ook ondersteunen ze onderzoek naar alternatieven voor dierproeven. Andere merken zijn Dr. Hauschka, Aveda en het Australische Nvey Eco. Alle merken dragen op hun eigen manier bij aan een duurzame planeet door te investeren in onderzoek naar alternatieven voor dierproeven (The Body Shop), door ingrediënten uit eigen tuin te gebruiken of van biologische boeren uit Azië en Afrika (Dr. Hauschka) of door zich in te zetten voor projecten voor de lokale bevolking en de natuur (Aveda).

Overigens krijgen The Body Shop en Aveda van Rank a Brand de laagste score, wat betekent dat ze volgens Rank a Brand niet transparant zijn over hun duurzaamheidsbeleid. Dit maakt weer duidelijk dat het verstandig blijft om zelf te onderzoeken hoe duurzaam een merk nu écht is.