De afgelopen jaren ben ik steeds kritischer gaan kijken naar mijn aankoopgedrag. Ik eet al voornamelijk veganistisch (of in ieder geval vegetarisch), ik vraag me bij alles wat ik koop af of ik het wel écht nodig heb en ik ben fors aan het ontspullen geslagen.

Maar op het gebied van kleding en schoenen valt nog flink wat winst te behalen. Ik koop weinig kleding, maar de kleding díé ik heb is niet bepaald duurzaam. Datzelfde geldt voor mijn schoenen.

En eerlijk is eerlijk: ik heb een beetje een geitenwollensokkengevoel bij duurzame kleding en schoenen. Zouden er dan echt MOOIE duurzame, vegan schoenen zijn die op den duur mijn geliefde Timberland-laarzen kunnen vervangen? En zou de kwaliteit beter zijn dan die van de slecht ademende nepleren laarsjes die ik vroeger bij Scapino kocht?

Ik ging op onderzoek uit en kwam erachter dat er al behoorlijk wat vegan schoenenmerken zijn of schoenenmerken die vegan schoenen in hun assortiment hebben. Hieronder zet ik een aantal voor je op een rijtje.

een verzameling ananassen

Eco Vegan Shoes

You thought stylish vegan boots was kind of a self-contradicting term, didn’t you?”, schrijft Eco Vegan Shoes op haar productpagina Vegan Boots. Oeps, betrapt. Ik moet toegeven, zo op het oog doen de laarzen niet onder voor mijn Timberlands. Naast laarzen heeft Eco Vegan Shoes onder andere sneakers, sandalen, wandelschoenen en pumps (!) in het assortiment. Alles uiteraard geheel vegan. Het bedrijf is van oorsprong Engels, maar is tegenwoordig gevestigd in Nederland.

TOMS

Ook TOMS heeft vegan schoenen in het assortiment, die ook nog eens heel betaalbaar zijn in tegenstelling tot schoenen van veel andere merken. Then again, vegan kwaliteitsschoenen zijn niet duurder dan kwaliteitsschoenen van leer. Via deze link kun je direct alle vegan schoenen van TOMS bekijken.

Nog een reden om een paar schoenen bij TOMS te kopen: voor elk paar dat jij aanschaft geeft het bedrijf een paar aan een kind zonder schoenen. Naast schoenen verkopen ze tegenwoordig trouwens ook brillen.  En je raadt het al: met de aankoop van een bril van TOMS kun jij het gezichtsvermogen van iemand uit een ontwikkelingsland verbeteren.

Matt and Nat

Nee, dit zijn niet de oprichters van het merk. Matt and Nat staat voor Mat(t)erial and Natural. Dit betekent dat ze geen leer of andere dierlijke materialen gebruiken en continu op zoek zijn naar nieuwe manieren om duurzaam en milieuvriendelijk te produceren. Zo hebben ze de afgelopen jaren geëxperimenteerd met verschillende recyclebare materialen.

Naast schoenen kun je ook bij Matt and Nat terecht voor tassen. Je vindt de producten van Matt and Nat onder andere bij de Geitenwollenwinkel.

EN&

EN& is een beetje een vreemde eend in de bijt in dit lijstje. Het is namelijk geen schoenenmerk, maar een webshop. Eigenaresse Laura kon geen eco-vriendelijke schoenen vinden die ze zelf zou willen dragen (bekend probleem ;-)) en dus besloot ze ze zelf te gaan verkopen. Overigens kunnen ook mannen bij EN& terecht.

Vegan Wear

Ook Vegan Wear is een Nederlandse webshop. Hier vind je onder andere schoenen van piñatex (ananasleer). Deze schoenen zijn gemaakt van een bijproduct van de ananasoogst, waardoor er geen extra land, water, mest of bestrijdingsmiddel nodig is voor de productie. Daardoor zijn ze niet alleen vegan, maar ook nog eens duurzaam.

Het team achter piñatex werkt samen met Filippijnse boeren, die de vezels uit de ananasbladeren winnen. Met jouw aankoop van een paar schoenen van ananasleer draag je dus ook bij aan een beter leven voor de Filippijnse boeren. Zelfs Hugo Boss heeft al schoenen van ananasleer in het assortiment opgenomen.